Page 101 - Regner Hessellunds Slægts Historie
P. 101

 kendte et par stykker af dem, af omtale, de led af det - forfatteren Brandes kaldte: selvnoksomhed De tilhørte Bondearistokratiet, deres ord var lov og stod til troende, som det hed, og ingen skulle komme og sige andet. Med andre ord i grove træk, som det hedder i Mattæus - Evangeliet: Din tale skal være ja - ja eller nej - nej og hvad der er ud over dette er af det onde ....
Der var naturligvis også dette, at hun kom udefra og var ikke af deres slægt, kun Børnene tilhørte familien og dem ville man naturligvis hjælpe.
Man kan måske nok mene, at Bedstemoder havde gabt over mere end hun magtede, da hun førte Gården videre, hun var jo ikke opfødt på Landet, kendte ikke meget til landbrug, hun var jo Lærer datter og hun havde, stort set, ikke bestilt andet end at få Børn siden hun blev gift, næsten et barn om året, oven i det var arbejdet på en Gård af den størrelse meget strengt det var ikke småting der skulle udføres dagligt dengang, foruden at passe urtehaven var der madlavning til hele familien og folkeholdet, Vask på vaskebræt i en balje - tænk med alle de børn - hænge det op til tørring ude i solen, stryge, bage, sylte, slagte, passe Høns og kyllinger, malke Køer med hånden, det var jo kvindearbejde, samtidig med i Høstens tid at hjælpe til i marken, strikke hoser, sy og stoppe og da hjemmet var ret kulturelt indstillet, fulgte hun levende med udadtil i disse år, der efter nederlaget i 1864. var i rivende udvikling, denne evolution gav hun videre i opdragelsen af sine Børn.
Forsamlingshuse opførtes overalt i Danmark og der blev holdt foredrag af berømte kunstnere og forfattere, heriblandt 3. der fik stor betydning for Mor i hendes senere udvikling.
Det var Jeppe Aakjær, der blev regnet for St. St. Blichers efterfølger.


   99   100   101   102   103