Page 11 - Regner Hessellunds Slægts Historie
P. 11

 Folketroen er den Tro vi ejer, ikke en katekismus vi “bekender”, men en Æt vi tilhører - var vi end i halvt hundrede år skilt fra den. Rationalismen, som både er videnskab og Kirkelære, vil påstå, at alt dette intet er, og alle Godtfolk vil sige, at man kan da ikke tro på Vætter. - Spøgelser og varsler, nå ja - men Trolde - nej. Videnskab har kun at bygge på sammenhæng.
Men når alt Menneskeligt har lønlig sammenhæng, må den” strenge” Videnskab vises hen til Matematikken - og hvo ikke kan findes der, må føje sig her.
Kirken står udenfor folkelig sammenhæng, og mistede sin Magt over Folket, da Almuen og Vættetroen udryddedes.
Godtfolk “tror” nu på oplysning, skramlet de fylder Hus og Hjerne med. Hjerterne står tomme - og Kirkerne. Sammenhængen er opløst.
Videnskab gælder kun nej, den kan ikke andet. Kirken gælder kun ja, den kender ikke andet.
Folket lever i en ødemark, hvor ingen mere bærer Sten til Vættegravenes store lønlige Livssammenhæng - den vi havde ubrudt fra Oldtid og til vor Rigsgrænse faldt.
Men Almuens Børn, altid slagne, aldrig overvundne, lever så langt Bygd rækker tilbage, og Vætterne boer i Folket af Ælde, det der Døde og aldrig Dør. (citat slut).
Vi ser her at Reersøboerne ønskede ikke udvikling, eller som gamle Sinus fra øen sagde “det skal være som det er, men blive som det var”. Ingen ændring til evig tid, sådan   9   10   11   12   13